HSP

Hoogsensitief of niet: Wat je voelt telt!
HSP · 26. september 2022
Voelen doen we allemaal. ‘Aanvoelen, meevoelen en diepgaand verwerken’ doet de een echter sterker dan de ander. Op school leren we relatief weinig over emoties en over het omgaan met wat je voelt. Er ligt zoveel nadruk op het verstand en het denkvermogen dat het net is alsof we bijna volledig daarop dienen te vertrouwen als mens.
HSP · 10. juni 2020
Heb je een sterk empathisch vermogen, ben je sterk loyaal aangelegd en voel je gauw aan wat een ander nodig heeft... grote kans dat je dan ook moeite hebt om 'je ruimte in te nemen'. Je ruimte in leren nemen, doe je niet door die neiging van jezelf af te keuren. Neem vooral eerst je ruimte in door je ruimte NIET in te nemen. Dat klinkt natuurlijk heel tegenstrijdig. Toch denk ik dat het vaak niet lukt, omdat we die stap overslaan.

HSP · 29. januari 2020
Als je meer dan gemiddeld sensitief bent, zal je de behoefte om regelmatig 'een muurtje om je heen te bouwen' wellicht wel herkennen. Sterker nog: ik denk dat veel hoogsensitieve personen dit ook automatisch doen; met als gevolg een gemis aan echt contact en dus verbinding met de omgeving. Is het echt zo wenselijk om jezelf als hsp te beschermen of zelfs af te schermen voor de vele prikkels van buitenaf? Of ontneem je jezelf dan al gauw de mogelijkheid om echt contact te maken met anderen en...
HSP · 18. februari 2019
'Ik kan niet slapen, want er is iets in m'n kamer', 'Als de juf me lang aankijkt, krijg ik zo'n raar gevoel in m'n buik', 'Die persoon vind ik heel eng'... Hoor je jouw kind regelmatig dingen zeggen waarvan je niet helemaal kunt plaatsen waar het vandaan komt? Of heb je er wel ideeën over, maar weet je niet zo goed wat je ermee aan moet?

HSP · 11. oktober 2018
Er zijn hoogsensitieve kinderen die zeer ontvankelijk zijn voor prikkels uit hun omgeving, signalen (stemmingen) van anderen sterk doorkrijgen, zich gauw verantwoordelijk voelen en alles met grote intensiteit beleven maar daar vervolgens heel onrustig, uitermate expressief en soms zelfs explosief op reageren en dus al gauw als 'ADHD-er' bestempeld worden. We hebben het dan over het hoogstimulatieve of druk-gevoelige kind.
HSP · 21. januari 2018
Labeltjes’ hebben al gauw een negatieve bijklank. Je doet iemand geen eer aan door deze eenvoudig weg te zetten. 'Ach, die persoon is duidelijk -vul maar in- dus dan weet je ‘t wel hè?' Het lijkt me dan ook verstandig om voorzichtig om te gaan met je ‘labeltjes’. Maar ze hebben natuurlijk wel een duidelijk nut...