Als 'alles van iedereen' lijkt binnen te komen

Je pikt van alles op, voelt je plotseling onprettig in bepaalde omgevingen of in bepaald gezelschap.

Je voelt mee met anderen, lijkt je soms zelfs verantwoordelijk te voelen voor hun welzijn en hebt de neiging jezelf er een beetje in te verliezen. 

Sommige dagen kom je uitgeput thuis na een dag school en zit je overvol met indrukken en 'ballast' vanuit je omgeving.

Misschien 'weet' je soms dingen die je eigenlijk niet zou kunnen weten en vertrouwen anderen je al gauw hun problemen en diepste geheimen toe.

Wat is dat toch, dat je zo 'open' doet staan? Wat kan je ermee en kan het ook wat 'minder af en toe?

 


Ben ik hoogsensitief?

Vermoed je dat je hoogsensitief bent? Hoogsensitiviteit (of hooggevoeligheid) wordt beschouwd als een eigenschap. Hier vind je meer informatie over de algemene aspecten. Even vooropgesteld; het is ook maar een 'label' met als doel om een beetje overzicht te vinden in de mogelijke chaos. 'Labels' zijn ook niet alles, maar omdat dat hebben van een overzicht best wel welkom kan zijn, hebben ze ook wel een nut.

 

Als je hoogsensitief bent, heb je ook een sterk empathisch vermogen. Dat wil zeggen dat je je goed (vrijwel automatisch) in een ander kunt verplaatsen. Je begrijpt hoe een ander zich voelt en kunt het vaak zelfs 'meevoelen'. Dit is een prachtige eigenschap en vaak voelen anderen zich hierdoor ook extra op hun gemak bij jou en vooral ook begrepen.

Het kan voor jou wel eens verwarrend en vermoeiend zijn wanneer je de emoties van de ander ongemerkt overneemt. Het lijkt dan wel alsof er na het contact een zwaarte bij je is blijven hangen. Of je voelt je opeens heel moe, verdrietig of leeg.

 


Ben ik 'paranormaal' begaafd?

Ook zo'n 'label' waar je misschien niet altijd heel blij van wordt. 'Paranormaal' klinkt nogal 'niet normaal' en 'niet normaal' klinkt nogal 'raar' en 'gek'. Het is misschien niet zo fijn om jezelf te beschouwen als 'raar en gek'. Of om door je omgeving zo beschouwd te worden.

Gelukkig komt dit onderwerp al meer uit de taboesfeer. Steeds meer mensen beseffen dat er zaken zijn die we niet allemaal kunnen waarnemen, maar wel serieus mogen nemen. 

Alles is energie en energie kan ook informatie voortbrengen. Je kunt 'energie' op zoveel verschillende manieren waarnemen en voelen en misschien is jouw waarnemingsvermogen op dat gebied wat scherper afgesteld. Op (oude) plekken waar iets heftigs is gebeurd, bij mensen die veel zorgen hebben of in je eigen familiesituatie, voel, zie of hoor je dan misschien wel dingen die indruk op je maken en die niet iedereen waarneemt.

 

Natuurlijk is het goed om ook nuchter te blijven en voor jezelf te onderzoeken of er ook andere verklaringen zijn voor wat je ziet, voelt of hoort. Langdurige stress, trauma's of ernstig slaaptekort (o.a.) kunnen je brein ook dusdanig beïnvloeden dat je onverklaarbare zaken gaat waarnemen.


Zorg hoe dan ook goed voor jezelf en als je de behoefte hebt, praat er dan met een vertrouwd iemand over.

 


Waardoor sta ik zo open?

Het zit in je natuur. Jouw systeem is haarfijn afgesteld om allerlei signalen van je omgeving op te pikken (en deze ook diepgaand te verwerken). Je bent eigenlijk super alert. Bepaalde delen in jouw brein verwerken meerdere signalen diepgaand en minder gefilterd. En als je je verdiept in de materie van de Chakra's, dan ontdek je mogelijk dat er een aantal bij jou zeer actief zijn en sommige misschien juist weer minder.

 

Dat geeft de nodige uitdagingen, maar ook veel mogelijkheden.

Het kan een uitdaging zijn om jezelf te beschermen, je grenzen te stellen en ervoor te zorgen dat je jezelf niet verliest in anderen. Ook om je van tijd tot tijd bewust af te sluiten voor alle prikkels.

Het biedt je wel de mogelijkheid om mensen en situaties goed in te schatten, om intuïtief de 'juiste' keuzes te maken en om écht diep contact te leggen. In je werk later bijv., kun je daar ook heel veel voordeel van ondervinden.


Wat moet ik ermee?

Of liever gezegd: 'Wat kan en WIL je ermee?' 

Je hebt een gave maar tegelijkertijd ook een uitdaging. Dat vraagt om flink wat geduld met jezelf en ook begrip en mildheid naar jezelf. 

Het eerste dat ik je wil meegeven: Je mag eerst voor jezelf gaan kiezen. 

Doordat je zoveel van anderen oppikt, weet je soms niet meer wat JIJ nou eigenlijk wel of niet wilt.

Zoek dat rustig voor jezelf uit en als je je schuldig voelt omdat je 'anderen misschien teleur lijkt te stellen'... dan is dat wel heel begrijpelijk, maar absoluut niet nodig.

'Take care of yourself first, you can't pour from an empty cup'.

 

Als je manieren hebt gevonden om je grenzen aan te geven, je energie te beschermen en dus meer bij jezelf te blijven; dan kun je ontdekken wat JIJ met deze mooie eigenschap wilt en kunt.

Als je een studiekeuze gaat maken, bedenk je dan waar je passie ligt en hoe je jouw unieke eigenschap(pen) daar goed bij kunt gebruiken. Weet dat je met deze eigenschap heel veel kanten uit kunt.


Kan het ook wat minder?

Het antwoord is JA! Je hoeft niet elke dag, overal, voor iedereen open te staan met al je 'voelsprieten' op standje hyper. Al zit het in je natuur en kun je het niet helemaal 'uitschakelen' (dat moet je ook niet willen), je kunt er wel meer grip op krijgen.

Je kunt bijvoorbeeld de keuze maken om je zintuigelijk wat meer af te sluiten in bepaalde prikkelrijke situaties (koptelefoon op, zonnebril op bijv.). Je kunt er ook voor kiezen om je tijdig even af te zonderen als dat zo voelt (minder lang op feestjes blijven, na school even terugtrekken op je kamer, minder afspraken in het weekend).

 

Maar het zit hem vooral ook in je 'mindset'. Waar en met wie je ook bent, wat zeg je daar onbewust tegen jezelf? 'Ik ben hier om gelijkwaardig uit te wisselen' of 'Ik ben hier om er voor de ander te zijn'.

Sta daar eens bij stil voordat je naar een afspraak gaat. 

En voordat je naar school gaat, bedenk je dan hoeveel ruimte je vandaag voelt voor anderen.

Als dat minder is, helemaal prima. Hoe ziet dat er ongeveer uit in je gedachten? Als een cocon om je heen of als een energieveld met bepaalde kleuren en dichtheid? Gebruik je fantasie en neem jezelf serieus hierin. Je intentie (wat je je jezelf voorneemt) kan sterk invloeden hebben op hoe je de dag beleeft.


Voel je behoefte aan begeleiding op dit gebied?

 Neem (in overleg met je ouders) vrijblijvend contact op voor de mogelijkheden.