Energetische principes

het belang van concretisering van energie

Het klinkt misschien mooi en interessant 'energetische principes', maar wellicht ook een beetje vaag. Je kunt er heel wat onder verstaan en het is dan ook een breed begrip. Hieronder licht ik toe welke principes bij mij regelmatig aan bod komen tijdens de sessies.


Je kunt energie voelen

 Je eigen energie, wanneer je emoties heel sterk aanwezig zijn bijvoorbeeld. Zo sterk dat er warmte of kou, beweging, stuwing of stroming door je lijf lijkt te gaan.

Energie van anderen, wanneer iemand je overweldigt waardoor het net voelt alsof die je vastgrijpt of wanneer iemand heel liefdevol is en het voelt alsof je in een warm bad stapt.

Maar ook energie in de ruimte om je heen, als het ergens heel gezellig is, druk of heel rustig.

De manier waarop mensen dan bewegen, praten, kijken en zich voelen, geeft allerlei signalen af. Dit kan voor jou prettig of onprettig voelen en dat heeft dan ook vaak met jouw eigen energie te maken. Het is een wisselwerking.

 

Energie bevat informatie

Je lichaam geeft je belangrijke signalen die je iets vertellen over wat die energie met jou doet en of je dat wel of niet prettig vindt. Dat mag je serieus nemen.

Als je lange tijd 'onwenselijke' energie voelt, kunnen er ook klachten ontstaan (spanningsklachten). Dan weet je dat je beter voor jezelf mag gaan zorgen. Bijvoorbeeld als je je onbewust verantwoordelijk voelt voor andermans welbevinden en dus diens energie als het ware 'overneemt'. Of als je moeite hebt voor jezelf op te komen en ongewenst gedrag blijft accepteren en dus ongewenste energie als het ware kan 'binnendringen'.

Als je steeds beter doorkrijgt hoe iets concreet voor jou aanvoelt en je dus steeds beter naar de signalen leert luisteren, weet je ook steeds beter wat je te doen staat.

  

Je kunt energie sturen

 Oftewel 'beïnvloeden'. Dat kan op heel veel manieren. Eerst is het belangrijk dat je het concreet maakt en dus begrijpt waar je iets voelt, welke vorm dat heeft en wat je ermee wil voor jezelf. Daarvoor is het belangrijk dat je naar je lijf luistert. Stel je voelt spanning bij je buik, onderzoek dan wat die spanning doet (kloppen/drukken/draaien, bijv.) en koppel er eventueel kleuren aan die er gevoelsmatig bijpassen en zelfs een woord of naam.

 

Als je weet hoe het heet, hoe het eruit ziet en wat het doet, kun je ermee gaan werken. Je kunt dan bedenken wat het nodig heeft om prettiger te gaan voelen.

Hoe heet het en ziet het eruit en beweegt het bijv. in een fijne situatie? Kun je dat er naartoe sturen (met kleuren, muziek, je eigen handen bijv.) en als dat lastig is, wat is er dan nodig om dat gevoel te versterken?

Visualisatieoefeningen kunnen hier vaak heel erg goed bij helpen.

 

Jij bent de baas over jouw energie

 Alles is met elkaar verbonden en in die zin is jouw energie onderdeel van het grote geheel. Uiteraard beïnvloedt de energie om je heen ook het jouwe en andersom. Toch ben je in zekere zin de baas over jouw energie. Dat wil zeggen dat jij bepaalt wat je ermee wil en doet. Jij bepaalt ook wie je wel of niet toelaat en in hoeverre. Jij bepaalt je grenzen. Door letterlijk de ruimte om je heen zo te maken zoals jij prettig vindt en keuzes te maken in de contacten die je aangaat, bepaal je ook met welke energie jij je omringt. Dat geldt ook voor hetgeen je wel of niet consumeert (wat je leest, kijkt, doet, koopt, eet, etc.). Dit alles heeft invloed op jouw energie. 

 

EEN IMPRESSIE VAN SESSIES BIJ LIEVE MAAN


Door: Silvana Trivieri - delen graag onder bronvermelding.