Stille signalen

Kropt mijn kind zorgen en emoties op?

Wat zijn de alarmsignalen als een kind iets opkropt? Jonge kinderen huilen doorgaans sneller dan oudere kinderen. Maar er zijn ook kinderen die de neiging hebben om alles op te kroppen. Hiervoor kunnen verschillende oorzaken zijn. Hoe weet je of jouw kind iets opkropt?

Er zijn een aantal signalen waar je op kunt letten.

 

'Vieze broeken' en natte lakens

Als je kind al enige tijd zindelijk is en plotseling weer regelmatig in bed plast of overdag 'ongelukjes' heeft. Kan dit een signaal zijn dat er emotioneel iets wordt opgekropt. Het is wel raadzaam om eerst lichamelijke oorzaken uit te laten sluiten via de huisarts.

Hoe vervelend het ook kan zijn, probeer vooral niet boos of verwijtend te reageren, als je kind (voor de zoveelste keer) een 'ongelukje' heeft.

Dit verslechtert de situatie alleen maar. Beperk de spanning rondom het onderwerp zoveel mogelijk, maar benoem wel op een kalme manier dat het je opvalt dat het (regelmatig) gebeurt en dat je aandacht hebt voor wat er mogelijk speelt. Een kind mag weten dat dit op een bepaalde leeftijd niet 'normaal' is, zonder dat het zich vernederd of afgekeurd voelt. Je doet er goed aan te laten merken dat je het aankaart, omdat je het voor het kind zelf vervelend vindt en het samen wilt oplossen. Als je kind aangeeft het zelf niet erg te vinden, kan dit ook een vorm van vermijding zijn. Bespreek op een rustig en ongestoord moment het belang van een oplossing, zonder het kind angst aan te jagen. Je eigen houding is hierbij eigenlijk cruciaal.

Prikkelbaar & Tegendraads

Alle kinderen zijn weleens in een slechte bui of lekker tegendraads. Maar als het je als ouder opvalt dat jouw kind de laatste tijd wel erg veranderd is qua humeur en zich anders is gaan gedragen zonder dat daar bijvoorbeeld medische- of hormonale (puberteit) veranderingen aan ten grondslag liggen, dan kan er ook iets emotioneel in de weg zitten. Als je vraagt wat er is, krijg je misschien een geïrriteerde reactie. Probeer goed op andere signalen te letten en beheerst te blijven. Zo vergroot je de kans dat je kind erover durft te praten. Kinderen die niet makkelijk vertellen wat ze dwarszit, praten liever indirect over een dergelijk onderwerp. Programma's, boeken of situaties van leeftijdgenoten worden dan misschien opeens opvallend veel onder de aandacht gebracht.

En bij het jongere kinderen merk je misschien dat het tijdens het spelen bezig is met bepaalde terugkerende thema's en scenario's. Dit betekent niet altijd dat het betrekking heeft op het kind zelf (kinderen experimenteren ook veel tijdens spel) maar kan wel helpen om een gesprek te starten. Als dit je opvalt kun je voorzichtig doorvragen en nagaan of het iets te maken heeft met de zorgen van het kind zelf. Merk je dat je kind blokkeert? Praat dan eest over

de speelfiguren. Hoe heten ze? Wat doen ze? Waarom doen ze zo? Is er iets wat ze niet leuk vinden? Hoe komt dat? Wat zouden ze het beste kunnen doen? Waarom wel/niet? Kan iemand ze helpen? Je merkt vaak al gauw of het om iets serieus gaat, of om puur om experimenteel spel. 

Afzondering

Zondert jouw kind zich steeds vaker af en wil het minder spelen of afspreken met anderen? Benoem wat je ziet zonder gelijk een grote zorg uit te spreken. Probeer te laten blijken dat je begrijpt dat het best fijn is om even alleen te zijn van tijd tot tijd, vooral als iets niet gaat zoals je wilt. Vraag of er iets is dat niet gaat zoals jouw kind dat zou willen. Als er geen antwoord op komt, dan laat je het even en breng je het op een ander moment nog eens ter sprake.

Soms is de vraag 'kan ik je helpen en hoe kan ik je helpen?' een betere ingang dan 'is er iets en wat is er dan?'. Kinderen kunnen ook wel bang zijn hun ouders te bezwaren met hun problemen en zorgen. Ze kunnen het dan bij een vertrouwenspersoon of iemand die verder weg van ze staat, makkelijker kwijt.

Kindercoach en speltherapeut in Haarlem. Begeleiding voor kinderen op gebied van hooggevoeligheid/hoogsensitiviteit, rouwverwerking, verdriet, faalangst, stress/spanningsklachten.

Wil je weten of ik iets voor jouw kind kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op.


Lieve Maan

 

Wateringweg 99, Haarlem

E: silvana@lievemaan.nl

 T: 0651112404, KVK: 69623198

Volg Lieve Maan ook op Social Media!

HSP, Lieve Maan op instagram
Hooggevoeligheid. Lieve Maan op Facebook
Hoogsensitief kind. Lieve Maan op Pinterest.
Hooggevoelig kind. Lieve Maan op YouTube.


Lieve Maan is aangesloten bij: Vind een Therapeut.nl