-Momenteel is dit niet aan te vragen-

Een helend verhaal op maat geschreven voor jouw kind

Wat is een helend verhaal?

Een helend verhaal wordt ook wel een therapeutisch- of helpend verhaal genoemd. Het is een fictief verhaal vol herkenbare situaties, voorbeeldfiguren, treffende symboliek en metaforen, waarin bepaalde (probleem)thema's centraal staan en naar positieve wendingen en verhelderende inzichten toegewerkt wordt. Een helend verhaal is geheel op maat geschreven en zit zo in elkaar dat het de ontvanger direct aanspreekt en inspireert. 

De ontvanger van het verhaal kan zich dusdanig identificeren met de hoofdfiguren en gebeurtenissen in het verhaal, dat een inzichtgevend proces sterk gestimuleerd en op gang geholpen wordt. Het is een uniek en persoonlijk cadeau!

Hoe vaker het verhaal wordt gelezen, voorgelezen en/of beluisterd, des te meer het gaat leven en des te krachtiger het effect. De kracht van herhaling is hier absoluut van toepassing. Het verhaal maakt vaak het een en ander los bij een kind en als het kind de behoefte voelt,

leent het zich dan ook zeer goed voor een beschouwend gesprek. Het kan een kind enorm helpen om indirect over z'n eigen zorgen/problemen te praten, als het op een directe manier nog te zwaar valt.

 

Sommige helende verhalen hebben een open einde, waardoor het kind alleen of samen met de ouder(s) kan filosoferen over hoe het verder gaat. Je merkt hieraan goed waar je kind staat in het proces en of hier verandering in komt na het herhaaldelijk bezig zijn met het verhaal.


'Er was een iemand zoals jij...'

Zo maak ik het unieke verhaal

Allereerst is het van belang dat ik een goed beeld krijg van de persoonlijke situatie, eigenschappen en inspiratiebronnen van jouw kind. Hiertoe vraag ik je het aanvraagformulier zo volledig mogelijk in te vullen, zodat ik voldoende input voor het verhaal heb. Vervolgens ga ik aan de slag met het unieke verhaal, dat helemaal op maat geschreven wordt en aansluit bij de leeftijd van het kind. Nadat het verhaal helemaal uitgeschreven is, spreek ik het tevens in en voorzie ik het van bijpassende achtergrondmuziek. Mocht ik tijdens het proces nog wat extra informatie nodig hebben, dan zal ik dit per mail opvragen. Bij het verhaal ontvang je ook een sheet (PDF) met suggesties en vragen die je kunt toepassen om het verhaal nog meer te laten leven.

 

Ieder verhaal is uniek en zal alleen gedeeld worden met de aanvrager.

Ik verleen niemand anders toegang tot dit verhaal.

 

Zie verderop een voorbeeldverhaal. Praktische informatie

  • De kosten voor een helend verhaal op maat, bedragen €68,- De kosten kunnen niet gedeclareerd worden bij de zorgverzekering.
  • Na de aanvraag stuur ik meteen een indicatie van de productietijd.
  • Nadat het bedrag is overgemaakt, wordt het verhaal geproduceerd.
  • Het verhaal heeft een luisterduur van 15 tot 20 minuten.
  • Je ontvangt het verhaal zowel per mail als PDF en als geluidsopname via een privé link naar SoundCloud. Het door mij ingesproken verhaal is daar online te beluisteren en tevens te downloaden voor offline gebruik.
  • Je ontvangt bij het unieke verhaal ook een persoonlijke sheet (PDF) met suggesties en vragen die je kunt gebruiken om het verhaal nog meer te laten leven.
  • Lieve Maan heeft een inspanningsverplichting, geen resultaatverplichting. Er kan geen garantie worden gegeven dat het verhaal goed door het kind gewaardeerd wordt.
  • Een Helend Verhaal kan een therapeutisch effect hebben, maar is geen vervanging voor therapie.

 Een kort voorbeeld

Achtergrondinformatie:

Robin (nèt 7 jaar) heeft last van faalangst en er is vermoedelijk ook sprake van leerproblemen. Op school vertoont Robin veel weerstand bij leeroefening, zegt het

'niet te kunnen' en geeft dan aan naar huis te willen. Er zijn regelmatig slaapproblemen of opstartproblemen. De uitdagingen die de dag brengt, spoken dan door Robin's hoofd.

Robin is dol op dieren (vooral paarden), heeft twee beste vrienden, is groot fan van Pokémon (met name Ash Ketchum en Charmander), zit op paardrijden, rijdt meestal op het

zwarte paard 'Shade' en heeft als lievelingskleur: groen. Robin verzamelt bijzondere stenen en alles wat met Pokémon te maken heeft. Robin komt over als een rustig kind, is vrij

introvert en kan thuis af en toe driftbuien hebben. Robin heeft nog geen broertjes en zusjes.

 

Ingekort voorbeeld van een helend verhaal op maat:

Het is een prachtige dag in Pallet Town. Remi zit op z'n prachtige paard Shadow en is onderweg naar het park waar hij eindelijk z'n grote held Ash Ketchum gaat ontmoeten.

Remi heeft hier zó lang van gedroomd; hij zou zó graag meer als Ash willen zijn. Zo stoer, slim en dapper en ook nog eens Pokémontrainer!

Remi denkt vaak aan Ash als hij iets moeilijk vindt. Hij denkt vaak dat hij niets goed kan, dat alles ook zo moeilijk is om te leren.

Hij vraagt zich wel eens af of Ash hem zou kunnen helpen, want die weet heel veel en kan bijna alles...

 

Na een poosje is hij aangekomen bij het park. Zijn hart bonst in zijn keel, hij heeft er heel veel zin in maar vindt het ook heel spannend!

Hij stapt van zijn paard Shadow af en geeft hem een paar wortelen. Shadow is zijn lievelingspaard, als Remi zich niet fijn voelt, kijkt Shadow alsof hij hem begrijpt.

Hij luistert altijd goed naar Remi, soms is het alsof Shadow in gedachten tegen hem zegt dat het wel goed komt.

'Wacht je hier op me? Ik ben zo terug', zegt Remi tegen Shadow. Hij loopt vol verwachting door het park, naar de plek waar het grote beeld van een Pokébal staat.

Daar zou Ash op hem wachten. In de verte ziet hij de Pokébal al staan! Zijn hart klopt steeds sneller.

 

Als hij dichter en dichterbij komt, ziet hij tot z'n grote verbazing dat niet Ash Ketchum, maar iemand anders hem staat op te wachten...

Het is niemand minder dan Charmander!  'Charmander?! ' Roept Remi... 'Wow ben jij het echt?' Charmander kijkt blij naar Remi en zegt:

'Hai Remi! Ik ben blij dat je er bent, ik heb op je gewacht!'

'Echt? ' Zegt Remi? 'Heb je echt op MIJ gewacht? 'Hij voelt zich blij van binnen. Hij is dol op Charmander en had nooit gedacht dat hij hem vandaag zou ontmoeten.

Maar, hij vraagt zich wel af waar Ash is...

 

'Charmander, ik ben heel blij dat ik je zie, maar ik dacht dat Ash hier op me zou wachten. Waar is die dan?'

Charmander is even stil en kijkt wat bezorgd... 'Ehmm... Ja, weet je Remi, het gaat niet zo goed met Ash op dit moment. Daarom ben ik hier.

Ash is ziek en hij ligt op bed. Hij kan echt niet komen nu en wat nog erger is; hij kan nu ook geen Pokémon trainen. Hij heeft er totaal geen kracht voor.

En dat komt heel slecht uit, want er is over een week een groot belangrijk toernooi! We zitten dus met een groot probleem nu enneh...

Eerlijk gezegd hebben we daarom jou uitgenodigd vandaag. Ash heeft me namelijk gevraagd of ik jou wil vragen het van hem over te nemen.'

 

Remi kan z'n oren niet geloven... MIJ vragen het van Ash over te nemen?! Dat KAN ik toch helemaal niet! De verbazing is duidelijk van z'n gezicht af te lezen.

'Wat is er Remi? Je kijkt zo geschrokken', zegt Charmander. 'Ben je niet vereerd dat Ash je hiervoor vraagt?'

Remi denkt even na... Natuurlijk zou hij net als Ash Pokémontrainer willen zijn, maar Ash is slim en heel dapper en hij denkt niet dat hij dat ook is.

'Ja natuurlijk is het heel tof, maar ik denk niet dat ik dat kan hoor. Dat gaat dan vast helemaal mis!' zegt hij tegen Charmander.

Charmander kijkt verbaasd en vraagt: 'Waarom zou je dat niet kunnen? We zullen je helpen en precies uitleggen hoe Ash het altijd doet.

Daarnaast weten we dat je al heel veel weet van ons, omdat je alles van ons spaart en heel veel over ons hebt gehoord en gezien.'

Remi staart naar de grond. Hij zou het wel willen geloven, maar het voelt zo raar in z'n buik en z'n hart gaat sneller kloppen. Hij denkt echt dat het veel te moeilijk

is, hij heeft het nog nooit gedaan en het is zo nieuw. Hoe weet hij nou of hij het kan? En wat als het mis gaat?

 

Charmander ziet dat Remi niet blij kijkt en zegt: 'Denk even rustig na over wat ik heb gevraagd en kom dan morgen hier weer terug en vertel me of je het wilt doen.

Is dat goed Remi?' En ik heb ook nog iets bijzonders voor je, ik moest het van Ash aan je geven.' Charmander legt een prachtige heldergroene steen in Remi's handen.

In die steen staat een woord gegraveerd. Remi kan het woord nog niet lezen. Hij kent alleen de eerste en de tweede letter 'S' en 'T' die hij heeft hij nèt een paar dagen geleden geleerd.

'Wow, wat is dit voor mooie steen?!' vraagt Remi. 'Deze steen mag je houden. Je komt er vanzelf achter waarom je deze steen kreeg. Het woord dat erop staat kun je vandaag nog niet lezen, maar de eerste twee letters ken je wel. Die kende je een week geleden nog niet. Zo zal het ook gaan met de andere letters...'

Remi vraagt zich af wat het woord is, maar de steen is al zo betoverend op zich dat hij hem dankbaar meeneemt en aan Charmander belooft de volgende dag terug te komen.

 

Remi loopt met de steen in zijn zak terug naar z'n paard Shadow. Die staat hem trouw op te wachten bij de ingang van het park en brengt hem terug naar huis. 

Remi vertelt alles aan Shadow en gaat dan naar z'n kamer. De prachtige groene steen legt hij onder z'n kussen en als hij wil gaan slapen denkt hij nog diep na over de vraag

van Charmander. Hij bedenkt zich dat hij morgen zal gaan zeggen dat hij het niet kan doen. Dat het veel te moeilijk is en dat hij die week liever gewoon thuisblijft dan Pokémon

leren trainen. Als hij eindelijk in slaap valt, droomt hij over Ash die ziek op bed ligt, over het trainen van de Pokémon, over het toernooi en over de letters op de steen.

Hij ziet allerlei Pokémon die hem bedanken en zeggen dat ze hebben gewonnen doordat hij ze heeft getraind, dan weer ziet hij dezelfde letters als op de Steen voor zich.

De S, de T, en dan? Hij wil het weten!

 

Remi schrikt plotseling wakker als zijn moeder hem wekt om naar school te gaan. Hè? Denkt hij... heb ik dit gedroomd? Gauw kijkt hij onder zijn kussen, de steen is weg!!

Teleurgesteld maakt hij zich klaar om naar school te gaan. Ik heb het gewoon allemaal gedroomd, denkt hij.

Eenmaal op school vertelt de juf dat er vandaag twee nieuwe letters geleerd worden. Het zijn de 'a' van 'appel' en de 'p' van 'pet'. Remi kijkt op en denkt opeens aan de steen

uit zijn droom. Dat lijken wel de letters die hij nog niet kon lezen. Hij weet het niet zeker, het is ook zó moeilijk denkt hij. Hij vraagt aan z'n beste vriend Joey of hij de nieuwe

letters op een papiertje voor hem kan schrijven met daarvoor de 's' en de 't'. Joey kan al woorden lezen en schrijven. 'Joey, weet jij welk woord er nu staat?' vraagt Remi. '

Jawel', zegt Joey, 'er staat nu: s-t-a-p er staat dus stap!'.

'Stap?' Denkt Remi... ach, het was ook maar een droom dus misschien betekent het eigenlijk niets bijzonders.

 

Wanneer Remi die middag naar paardrijles gaat, spookt de droom nog steeds door z'n hoofd. Zijn lievelingspaard Shadow staat al klaar, hij geeft hem een stevige knuffel en klimt op z'n rug. Wat gebeurt er nu? Shadow zet 'm op een galop en rent met Remi zo de manage uit. Remi houdt zich stevig vast en weet dat hij veilig is bij Shadow. Maar waar zou hij 'm heenbrengen? 

Als Shadow eindelijk stilstaat, geloof Remi z'n ogen niet. Dit is het park in Pallet Town! Dit is het park waar hij over droomde vannacht! Hij begrijpt er niets van.

Hij stapt af en Shadow blijft rustig wachten terwijl Remi het park in loopt, op zoek naar het Pokébal beeld waar Charmander in z'n droom stond te wachten.

Als hij het beeld weer ziet en ook ziet dat Charmander er nu toch ook écht staat te wachten, wrijft hij nog eens in z'n ogen. Droomt hij nou weer?

 

Charmander kijkt vriendelijk naar Remi en zegt: 'Ah, wat goed dat je er weer bent! Ik hoop dat je onze trainer wilt zijn.'

Remi denkt aan zijn droom en aan de steen. Hij denkt aan de zieke Ash en aan het woord 'stap' en dan zegt hij, terwijl hij het heel spannend vindt: Oké! Ik doe het!'

Charmander springt een gat in de lucht! 'Echt?!' zegt hij. 'Dat is geweldig! Ik weet dat je het kunt!'

Maar daar is Remi niet zo zeker van. Hij heeft nu 'ja' gezegd, maar hij vraagt zich af wat nu de volgende stap zal zijn.

'En wat nu?' Vraagt hij aan Charmander. Charmander zegt: 'Nu zal ik je meenemen naar de Pokémon die op hun training wachten en maak je geen zorgen,

we gaan het 'stap voor stap' doen en ik zal je helpen.' Remi denkt na: 'stap voor stap, de volgende stap, ik zet een moeilijke stap' En dan begrijpt hij opeens waarom

dat woord op de steen stond... Maar lang heeft hij niet om erover na te denken, want de tijd dringt en de training moet beginnen.

 

Nerveus en blij tegelijk komt hij op de plek van de training. Hij is dolenthousiast als hij alle Pokémon ontmoet en ze zijn ook heel blij om Remi te zien, want ze

hebben op hem gewacht!

Charmander vertelt wat de bedoeling is en Remi begint met de training. Hij luistert goed naar Charmander en denkt aan alles wat hij al weet over de trainingen van Ash.

In het begin voelt hij zich nog heel onzeker en dan, na een tijdje oefenen gaat het best lekker. De Pokémon luisteren goed naar zijn aanwijzingen en Charmander is er

om hem te helpen bij de volgende stap. Als de training afgelopen is, voelt Remi zich super goed! Hij heeft iets totaal nieuws geleerd en gedaan, zonder dat hij wist of hij het wel kon! 

De Pokémon bedanken hem en vragen of hij de volgende dag weer kan komen helpen. Remi wil dat heel graag en neemt voor nu afscheid. Hij bedenkt dat zijn paard Shadow

al die tijd op hem staat te wachten en rent gauw terug. Shadow staat er gelukkig nog steeds en krijgt een hele dikke knuffel van Remi. Hij springt op zijn rug, raast in galop

naar huis waar hij ontzettend moe, direct in z'n bed kruipt en in een diepe slaap valt. 

 

De volgende ochtend denkt Remi weer dat hij alles heeft gedroomd. Wanneer zijn moeder hem wekt om naar school te gaan, ziet hij in haar handen de groene steen met het woord 'stap'!!

'Huh?! Mama, hoe kom jij daaraan?!'  'Ja, die vond ik gisteren onder je bed toen ik aan het opruimen was. Wat een mooie steen, van wie heb je die gekregen Remi?'

Remi is totaal verwonderd en zegt dan: 'Uhh... gewoon gevonden toen ik buiten speelde...'

 

(voorbeeld helend verhaal op maat)

© Silvana Trivieri - Lieve Maan


Kinderen zijn vaak dol op sprookjes en verhalen. Sprookjes zijn als het ware ook helende verhalen. Zodra kinderen zich herkennen in de situatie krijgt het verhaal veel meer betekenis en gaat het echt leven. Het positieve effect van een helend verhaal op maat, is vaak nog vele malen groter...

Volg Lieve Maan ook op Social Media!

HSP, Lieve Maan op instagram
Hooggevoeligheid. Lieve Maan op Facebook
Hoogsensitief kind. Lieve Maan op Pinterest.
Hooggevoelig kind. Lieve Maan op YouTube.


Lieve Maan is aangesloten bij: Vind een Therapeut.nl